22 април – Световен ден на Земята и празник на ПГСС гр. Чирпан

[nggallery id=4]

[singlepic id=75 w=320 h=240 float=right]

Тази година ПГСС гр. Чирпан отбелязва своя училищен празник на 22 април, когато се чества Световният ден на Земята. По този начин учители и ученици се присъединяват към милионите хора на планетата в призива: „Да запазим чистотата и красотата на Земята!”

Гости на тържеството бяха г-н Донев – кмет на общината; заместник кметовете г-жа Паунова и г-н Крачолов, членове на училищното настоятелство при ПГСС, директори на училища и бивши директори на ПГСС.

Слово пред всички присъстващи произнесе г-жа Тотева – директор на училището, а поздравителен адрес към ученици и учители от ПГСС прочете г-н Донев.

В мултимедийната презентация бе представено богатството на планетата Земя. Красотата на природата бе претворена в подредената фотоизложба от прородни картини, чийто автор е Дончо Дончев – завършил ПГСС, любител палеонтолог.

За отбелязването на Деня на Земята, под надслов „Зелена генерация”, са предвидени много събития в целия свят. Нашето училище също се присъедини с няколко инициативи. Бяха проведени състезания, в които взеха участие отбори от следните професиите „Икономист”, „Икономист-мениджър”, „Организатор на туристическа агентска дейност”, „Техник на селскостопанска техника”, „Техник – растениевъд”, „Фермер”. Отличени бяха най-добрите, а наградите бяха осигурени от фирма „Златекс” и ЕТ Кольо Байчев.

Под мотото „Отпадъците могат да бъдат полезни” бе обявен конкурс за изработване на екосувенири. Под надслов „Да опазим въздуха и зеленото богатство” нашите съученици се включиха в конкурсите за написване на стихотворение и есе, изготвени бяха презентации. Отново най-добрите получиха награди. По този начин учениците от ПГСС изразяват отношение и загриженост за опазване бъдещето на Земята.

В отбелязване Деня на Земята се присъединихме и с други инициативи. В обявената „Зелена седмица” от 12 до 16 април:

– Почистихме двора на училището и засадихме дръвчета. Изказваме благодарност на г-н Заяков – директор на Регионална дирекция на горите, гр. Стара Загора за предоставените дръвчета;

– Оформихме цветни градини на входа на училището;

– Наши съученици участваха в среща – разговор по въпроси на екологията с кмета на общината г-н Донев;

– Станахме домакини на спортен турнир за преходната купа на ПГСС гр. Чирпан под надслов „Спортът за един чист свят”. Със свои отбори се включиха ученици от ОУ „Васил Левски”, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” и ПГСС. Бяха проведени атрактивни спортни игри, в които момичета и момчета показаха спортен хъс и готовност да се забавляват. Купата на турнира стана притежание на ПГСС.

На празника се насладихме на прекрасните изпълнения на Веселина от 10.А клас, вокална група „Сладурани” при читалище „Пейо Яворов” с ръководител г-жа Галина Маркова и танцов състав при читалище „Пейо Яворов” с ръководител г-жа Мария Атанасова.

Изменението на климата оказва своето влияние върху цялата планета, което ще изправи милиони хора пред предизвикателства, с които не се е сблъсквало до сега.

Призивът, с който завърши тържеството бе всички ние да положим повече усилия за опазването на нашата планета, да излекуваме света и да го направим по-добро място за жевеене за целия човешки род.

Елена Кирилова – ХІБ клас

ПГСС