Празник на виното и добрите намерения

Ти си слънце, любов и магия… Ти си цвете, букет и градина… Ти си дар от Бога и творение на човека… Ти си радост и мъка, спомен и забрава, мъдрост и безумие. Ти си празник и делник…Ти се лееш в чашите на младоженците и попиваш в гробовете на мъртвите…Ти опрощаваш греховете ни, защото в теб са истината, пътят и животът.

Едно от най-вълнуващите светски събития, в малкия ни град Чирпан, се състоя  в месеца на виното и любовта. На 11 февруари, за поредна година, Професионална гимназия по селско стопанство – гр. Чирпан беше организатор на традиционната, вече, благотворителна вечер за дегустация на вина от Чирпанския регион, организирана от Училищното настоятелство.

На празника на виното, любовта, приятелството и добрите намерения се събраха средства на стойност 760 лева, за подпомагане на учениците в неравностойно социално положение от Професионалната гимназия.

Спонсори на тържеството бяха: „Вълеви” – ООД, „Антонел” ООД, „Пенчев 2002” –ЕООД, Фирма „Чинчанови”, ЕТ „Гангали” – Иван Иванов, „Дяков”.

В традиционната дегустация взеха участие и представиха своята продукция много винопроизводители от чирпанския регион. Категориите на вина, съревноваващи се в дегустационната вечер, бяха три: Първа категория – бели вина, втора – млади червени вина и трета – стари червени вина. Надпреварата за титлата Цар на виното – 2010 година беше изключително оспорвана. Работата на компетентното жури, с председател госпожа Тонка Даскалова, беше напрегната. Дегустационните листове бяха попълнени от много гости, уважили повода, сред които кметът на града г-н Васил Донев, председателя на общински съвет Христо Стефанов, общински съветници и приятели на Професионална гимназия по селско стопанство гр. Чирпан, както и на божественото питие.

Директорът на ПГСС – г-жа Таня Тотева, раздаде номинации за заслуги към гимназията.

Напитката на боговете искреше и се лееше в дълбоките чаши, а за настроението на гостите си погрижиха танцовият състав при Народно читалище „П.К.Яворов”, с ръководител Мария Атанасова и корепетитор Танко Драгиев, които разиграха  етюда Зарязване, вокална група „Сладурани”, с ръководител Галина Маркова. Изключителни гласови възможности показа възпитаничката на ПГСС – Веселина Стойчева от 10а клас, която се представи с две обичани български песни, а тържеството беше поднесено от очарователните водещи Петя Калчева и Миглена Монева от 12а клас.

Кулминацията на вечерта достигна своя емоционален връх, когато председателят на дегустационното жури провъзгласи Царя на виното -2010 година, а именно Винарска изба – село Братя Даскалови, с управител г-н Стоян Стоянов, който произнесе традиционната дионисиева клетва.

След това, за да бъде забавата пълна, се проведе занимателна викторина с много награди. С благотворителна цел се разигра картина на талантливия чирпански художник Музафер Сабри, която беше спечелена от Царя на виното – 2010 година г.н Стоян Стоянов.

Вечерта продължи с много български народни хора, песни и танци, защото пирът и до ден днешен е социално общуване, обредно средство, обновяване и утвърждаване на отношенията в обществото, а в случая и намиране на нови приятели.

Наздраве приятели!!!