Трифонов ден в ПГСС гр. Чирпан

На 1 февруари българската православна църква почита паметта на Свети мъченик Трифон. Светията се слави като лечител и загива мъченически заради християнската вяра.
По българските земи Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Празникът е наречен от народа Трифон Заризан, защото се празнува в началото на пролетта, когато започва резитбата на лозята.
На този ден по традиция в ПГСС гр.Чирпан се разиграва обичая „Зарязване”. Тази година празникът придоби особена тържественост, защото присъстваха духовници от Стара Загорската митрополия, начело на Негово високопреосвещенство митрополит Галактион. В двора на училището дойдоха чирпанските духовници отец Иван, отец Георги и отец Христо, както и представители на общинското управление – кметът Васил Донев, заместник –кметът Ивайло Крачолов.
В училищния лозов масив се извърши ритуалът по зарязването на лозята за здраве и голям берекет. Според типичната театралност на празника се пяха песни, изричаха се благопожелания, лееше се руйно вино. В двора на гимназията се изви традиционното българско хоро.Трифонов ден
Митрополит Галактион се обърна лично към г-жа Тотева – директор на училището, към преподавателите и възпитаниците на Професионална гимназия по селско стопанство гр. Чирпан като им пожела ползотворно изучаване на земеделските науки, да пазят все така народните традиции, да съхранят своя български корен по пътя към Европа.