70 ГОДИНИ Професионална Гимназия по Селско Стопанство град Чирпан

70 години ПГСС гр. ЧирпанНа 22 април – Световния ден на Земята- ПГСС гр. Чирпан отбелязва своя училищен празник. Тази година нашата гимназия празнува 70 години от създаването си и затова организира богата празнична програма, предвиждаща различни инициативи и прояви .

ПГСС обяви регионален ученически конкурс за литературна творба, рисунка, плакат, мултимедиен продукт. По темите „Земята- нашият общ дом” и „Училището- светлина и свобода” способности и буден ум показаха ученици от Чирпан, Стара Загора, Панагюрище. Компетентно жури отличи най- добрите.

По традиция в училище се провеждат състезания по професии, в които взимат участие ученици от ХІ и ХІІ клас. Възпитаниците на гимназията показват теоретични знания и практически умения по специалностите, по които се обучават. Те решават тестови задачи, изработват туристически маршрути и презентации, показват сръчност в земеделските работи и майсторско управление на трактор.

Нашата гимназия се включи в инициативата на БТВ „Да изчистим България за един ден” като организира между- училищно състезание, в което участваха ученици от ПГСС, ОУ „В. Левски, ОУ „Кирил и Методий”. Партньор на проявата е община Чирпан. По повод тази национална кампания на 12 май, като доброволци, ще почистим градския парк „Теньо Стоилов”.

Традиционно при отбелязване Деня на Земята ПГСС обявява „Зелена седмица”. Учители и ученици се включват в инициативата да направят училището по- чисто и приветливо. Заедно почистваме двора, засаждаме дръвчета, оформяме цветните градинки.

За трета поредна година училището става домакин на спортен турнир за връчване преходната купа на община Чирпан под надслов „Спортът- за една по- чиста планета”. Със свои отбори се включват ученици от училищата в града. В състезанията по футбол, волейбол, спортни игри младите хора премерват сили, показват спортен дух.

Съвсем нова е инициативата за подреждане на ученическа изложба в градската художествена галерия „Георги Данчов Зографина”. Момичетата и момчетата от ПГСС твориха с вдъхновение, показаха талант и вкус.

В деня за отбелязване на тържествяения юбилей се организира „Среща на поколенията”. В конферентната зала на ПГСС ще се съберат ученици и учители, свързали съдбата си с това училище, ще споделят мисли и житейски опит, ще стоплят делника с усмивка, с мили и незабравими спомени.

Кулминация на празничната програма е тържественият концерт „Няколко приказки за…”. Той е подготвян от учениците и учителите с вдъхновение и любов и носи посланията за честност, смелост, упоритост и мъдрост.

Богатата  програма, организирана по повод юбилея на училището, показва уважението пред 70-годишната история на земеделското образование в Чирпан, чийто наследник е ПГСС. Наред с това разкрива инициативността и модерното мислене на учителите и учениците днес.