Последна работна среща по програма „Коменски” в Португалия

[google-translator]

С последната работна среща, която се проведе в периода от 25.05.2015 г. до 31.05.2015 г. в Португалия, се финализираха дейностите по проект № LLP-2013-COM-MP-108, със заглавие „Изправени пред проблемите в климата през 21 век”.

Домакин беше гимназия в гр. Сао Браш де Алпортел, провинция Алгарве. От ПГСС в срещата участваха Даяна от 9 б кл., Таня Христозова от 10 а кл., придружавани от директора на училището г-жа Тотева и г-жа Радева – учител по история и цивилизация.

В работната програма се редуваха мултикултурни екипни дейности, презентиране, лекции, наблюдения, открити уроци. Бяхме по Рота да Кортика /пътят на корка/. В област Алгарве се отглеждат коркови дървета. Наблюдавахме как се отделя корковата кора от дърветата. Разгледахме фабриката за корк.

В училището учениците поставиха табела с името на проекта и  на държавите партньори и засадихме дърво, което ще остане като знак от общите дейности по проекта.

Учителите обсъдихме крайния отчет, разгледахме сайта на проекта и се уточнихме какви материали още да бъдат качени.

Предпоследния ден, в присъствието на кмета на града, бяха връчени сертификатите на участниците в мобилността. Българската група представихме Екологичния речник, който е подготвен от нашия екип и раздадохме речници на партньорите.

За да опознаем страната домакин, партньорите ни бяха организирали наситена културна програма. Посетихме едни от най-големите градове в провинция Алгарве –Тавира, Фаро, Оляо. В Сагреш разгледахме крепостта, в която е живял Алфонсо. Алфонсо I Енрикеш побеждава маврите в битката при Урик и се обявява за крал, а Португалия се освобождава от арабско подтисничество. Бяхме очаровани от гр. Силвеш, старата столица на Алгарве. Бе организирана екскурзия до остров Rio Formosa и разходка с корабче през малки островчета по крайбрежието на Атлантическия океан. Няколко часа учениците прекараха на плажа на океана.