ПГСС град Чирпан домакин на работна среща по международен проект

 

[google-translator]

                      ПРОФЕСИОНАЛНА  ГИМНАЗИЯ  ПО  СЕЛСКО СТОПАНСТВО

гр. Чирпан

         ул. “Г.Димитров” №78, тел. 0416/ 92413, email: pgss_ch@abv.bg

 

 2                   1

 

 

На 17 март,  понеделник ПГСС гр. Чирпан, посрещна своите гости от Унгария, Румъния, Португалия и Турция – ученици и учители, по стара българска традиция с пита и мед.

Училището беше домакин на втората работна среща на партньорите по проект по секторна програма „Коменски”, на тема „Изправени пред промените в климата през 21 век”. Първият ден работната среща се проведе в конферентната зала на училището. Започна с представянето на участниците. Те получиха брошура със забележителностите на гр. Чирпан, рекламни материали по проекта – тефтер и химикал и дипляна с работната програма.

Г-жа Таня Тотева – директор на ПГСС, приветства гостите с добре дошли, представи програмата за седмицата, изтъкна че училището има добър опит в работата по международни проекти и се надява ние напълно да удовлетворим очакванията на нашите партньори по отношение на постигане целите на работната среща, а именно – набелязаните по програмата инициативи, свързани с темата на проекта да се реализират, нашите партньори да се чувстват добре в България, да се запознаят с българските традиции, култура и забележителности, участниците да установят добра комуникация на английски език и професионално израстване.

Срещата продължи с презентации, които партньорите бяха подготвили, защото всички имахме за задача да представим своите училища, образователни системи и страни. Презентациите бяха представени от учениците на английски език. Нашето училище беше представено от Даяна Георгиева, Росица Христозова, Михаил Стоянов и Павел Ковачев от 8 клас, специалност  с разширено изучаване на английски език. След презентациите беше разгледана изложбата, подготвена от учениците от ПГСС по темата на проекта – табла представящи глобалното затопляне, екосувенири, картички, екобижута. Първият работен ден завърши с посещение на ХГ „Никола Манев” и музея на Пейо Яворов.

Във вторник работната програма продължи с разходка в Архитектурно-етнографски комплекс „Етъра”.

В сряда участниците в проекта бяха посрещнати в община Чирпан от кмета г-жа Петкова. Тя поздрави учениците и учителите и пожела на всички успех. Гости на работната среща бяха  г-н Генов и г-жа Кондарева – заместник кметове, г-жа Илиева – началник отдел „Образование, култура, екология и социални дейности”, директори на училища, членове на училищното настоятелство. По работната програма в този ден участниците представиха своите презентации на тема „Как климатичните промени въздействат на нашият свят и с какво ще трябва да се справяме в бъдеще“. Презентацията на ПГСС беше представена от  Таня Христозова, Пламена Любомирова, Женя Тотева, Иван Маринов и Пеньо Чапразов. Чрез презентациите младите хора представиха и своята позиция за опазване на природата и как да бъдат забавени климатичните промени. След обяд участниците в проекта посетиха Института по полските култури. Доц. д-р. Виолета Божанова представи кратка история на института и презентация на тема „Как климатичните промени влияят на земеделието и на селекцията на сортовете”. Беше разгледана и Метеорологичната станция.

В четвъртък беше организирана разходка и беседа из Стария Пловдив, разглеждане на Етнографски и Археологически музей.

В петък работната програма започна с решаване на екологична кръстословица, ползвателите работиха в международни групи. Беше посетен манастира „Св. Атанасий” в село Златна Ливада. След обяд за участниците бяха подготвени занимания в арт-ателиета. Разделени на международни отбори учениците подготвиха и табла с материали по проекта, украсиха ги, написаха им заглавия. За учителите беше организирана дегустация на вина в Шато Трендафилов.

На 21 март 2014 година, от 19 часа в ресторанта на хотел „Чирпан“ се проведе заключителния етап от визитата на нашите партньори – международна вечер.

Събитието уважиха кметът на община Чирпан, г-жа Кичка Петкова, и зам. кметовете – г-жа Анита Кондарева и г-н Стайко Генов.

Регламента на вечерта предвиждаше всеки от партньорите да представи културна програма, чрез която останалите партньори да опознаят традициите на страната, след което г-жа Тотева връчи сертификатите на гостите.

Вечерта продължи със забавна част – танци, песни и много настроение!

Снимки може да разгледате в секция Галерия на сайта ни.

Този проект е финансиран по линия на Програма „Учене през целия живот”  на Европейската комисия. ПГСС гр. Чирпан носи отговорност за съдържанието на настоящата публикация. ЕК, ЕС и НА не поемат отговорност за начина, по който представената  информация може да бъде използвана.